Ce mancam in Budapesta?

Un lucru este cert, la Budapesta se mananca bine! Totul este gustos si consistent pe oriunde ati trece! Si daca mai si ajungeti prin Budapesta in apropierea sarbatorilor de iarna, mai precis incepand cu sfarsitul lunii noiembrie si pana la sfarsit de decembrie festinul culinar va fi de neegalat. Sunt convinsa ca macar o data ati mancat celebrul Kurtos Kolacs, venit de pe meleaguri unguresti si deja raspandit mai peste tot prin tara noastra. Probabil ca acesta va fi ultimul pe care veti dori sa il incercati la Budapesta, la el acasa, si nu pentru ca nu ar fi delicios ci pentru simplu fapt ca veti avea multe alte variante la care veti pofti mai inainte.

Trebuie sa mentionez inca de la inceput ca nu am mancat in Budapesta in nici un restaurant pentru care primisem recomandari sau despre care as fi citit ceva, undeva, cum ca ar fi de neratat. Am intrat pur si simplu unde am avut chef in momentul in care foamea si-a facut simtita prezenta si am mancat bine peste tot. De fapt am mancat bine sau foarte bine.

Dar sa incep totusi cu ce mi-a placut cel mai mult. Aici se incadreaza in mod clar, fara nici cel mai mic dubiu, supa gulas. Inainte de a ajunge la Budapesta stiam cate ceva despre gulasul unguresc desi nu mancasem vreodata, insa niciodata nu am stiut ca gulasul ar fi o supa. Am aflat acum iar papilele mele gustative au fost mai mult decat incantate. Multa paprika, condimentul traditional al ungurilor, ardei iute si un gust senzational. Daca nu incercati macar o data aceasta supa veti pierde mult din ceea ce inseamna bucataria acestei tari. Nu zic nu, poate nu o sa va placa, gusturile nu se discuta, insa macar nu o sa va para rau ca nu ati incercat. Dar gata, prea am ridicat in slavi supa gulas, sa trecem mai departe pentru ca mai sunt multe de spus despre ce putem manca la Budapesta.

Bineinteles gulasul nu este singura varianta pentru primul fel, exista multe alte variante de supe sau ciorbe, multe cunoscute si de catre noi insa nici pe departe la fel de spectaculoase. La capitolul felul doi variantele sunt numeroase, o gama larga de tocanite, diverse platouri traditionale, carnati, feluri diverse pe baza de vita desi toate tipurile de carne sunt consumate in egala masura. Multe din felurile principale contin cartofi sau se servesc alaturi de cartofi ca si garnitura intotdeauna condimentati bine cu paprika si boia de ardei sau ceapa si usturoi. Mancarurile sunt delicioase dar consistente. Iar condimentul este cel care le face intotdeauna speciale si altfel decat oriunde in alta parte. Orice masa poate fi insotita alaturi de clasicele bere sau vin, de palinca, bautura patentata a acestei tari. Si pentru ca tot am adus vorba de palinca, chiar daca nu are neaparat legatura cu ce putem manca in acest oras, trebuie sa va spun ca aceasta poate fi cumparata ca un suvenir cu adevarat inedit. Sticlute de toate formele, care mai de care mai ingenioase, continand palinca de cireste, prune sau pere pot fi achizitionate din magazinele de profil.

In ceea ce priveste „cu ce ne indulcim” bineinteles Kurtosul cel stiut este o varianta. Este bun dar nu cu cine stie ce diferente fata de ceea ce putem manca si pe la noi pe acasa. In schimb, puteti incerca tortul Dobos sau alte prajituri cu mai multe straturi de crema, strudele sau clatite cu umpluturi diverse. Aveti sanse foarte mari sa ramaneti incantati de orice veti alege. Sau puteti incerca ciocolata, cu tot felul de fructe sau alune in ea, e cam greu de explicat asa ca o sa va dati seama din poze mai mult.

Peste tot pe unde va veti plimba prin oras veti vedea ardei iuti si paprika asa ca ma indoiesc ca veti reusi sa va intoarceti acasa fara macar vreun sortiment din acest condiment indiferent ca veti avea apoi sau nu la ce sa il folositi.

Ceea ce in mod clar nu trebuie ratat in Budapesta mai este si langosul. Langosul aici nu are nici o legatura cu ceea ce stiam eu. As putea sa spun ca seamana mai mult cu o pizza. Coacerea se face in tavi in cuptor cu lemne iar deasupra langosul poate avea o varietate diversa de ingrediente.  Se serveste la bucata pe care puteti adauga sosuri dupa bunul plac din mai multe variante disponibile.

Daca vizita la Budapesta se suprapune cu perioada targurilor de Craciun atunci cu siguranta nu are nici un rost sa va mai spun ca veti gasi mancare peste tot. Pietele de Craciun din Budapesta sunt pline de tarabe mari pline cu oale si tavi cu mancaruri de toate soiurile: ciorba, carnati, fripturi, tocana, orice vreti sa mancati gasiti aici dar nu mai ieftin decat la orice restaurant. Dulciuri bineinteles sunt cat cuprinde, bomboanele stau aranjate frumos sub forma de piramida, turta dulce nu lipseste nici ea.

Dupa cum spuneam am cam mancat pe oriunde am apucat, inclusiv in centru, inclusiv pe Vaci Utca, inclusiv la targul de Craciun din Vorosmarty. Undeva, nu departe de centru exista o strada, Raday Utca. Pe aceasta strada, unul langa altul sunt insirate restaurante de toate tipurile, asa ca daca nu aveti alta inspiratie puteti incerca unul din restaurantele de aici. Iar in ceea ce priveste supa gulas mie cel mai mult mi-a placut cea de la Táskarádió Eszpresszó. Poate nu am mancat eu in foarte multe locuri, pentru ca in 4 zile cat am petrecut in oras nici nu as fi avut cum, poate sunt locuri in care este si mai buna, insa mie cea de aici chiar mi-a placut.

Pretul mancarii in Budapesta nu este piperat, mai ieftin decat in oricare alt oras mai dinspre vestul Europei asa ca nu veti cheltui o avere pentru a incerca numeroasele bunatati de aici. In ceea ce ma priveste eu am ramas incantata de mancarea din Budapesta si as putea clasa orasul, din punct de vedere culinar, pe locul al doilea dupa Istanbul (greu de depasit…cel putin pana acum). Asa ca daca ajungeti la Budapesta, nu va faceti griji ca nu veti avea ce degusta sau ca veti ramane cu o gaura considerabila in portofel. Orasul este frumos, mancarea este gustoasa asa ca nu aveti nici un motiv sa nu treceti pe aici pentru cateva zile.

Articole pe aceeasi tema:

This entry was posted in Culinar and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *