Ce mancam in Corfu?

Cine nu a incercat sau a auzit macar de un preparat din bucataria greceasca? Cu totii cunoastem probabil renumita salata greceasca sau celebrul sos tzatziki insa ceea ce putem degusta pe aceasta insula nu se rezuma numai la atat. Bineinteles Corfu este o insula a Greciei iar preparatele sale se intalnesc deopotriva aici, insa bucataria corfiota este strans legata de istoria sa ceea ce o face destul de diferita de restul tarii. Doar uitandu-ne in meniu si nu va fi greu sa observam numeroasele influente straine prezente in traditiile culinare ale insulei.

A manca in oras este un adevarat mod de viata in Grecia iar bucataria greceasca este sanatoasa, variata si delicioasa. Bucataria insulei prezinta diferente de bucataria Greciei continentale, asemenea stilului de viata, in principal datorita stapanirii venetiene de aproape 400 de ani. Influentele venetiene isi fac simtita prezenta in preparatele cele mai cunoscute ale insulei Corfu, printre care Sofrito si Pastitsada, dar nu sunt singurele. Curcanul a inceput a fi consumat aici candva dupa secolul al 16 lea, adus probabil de catre francezi iar budincile au fost aduse aici de catre englezi in secolul al 19 lea.

In trecut toate aceste preparate erau accesibile doar clasei superioare in timp ce saracii se hraneau in principal cu peste sarat, verdeturi salbatice gatite cu ceapa si ulei de masline si paine de porumb. In timp multe din felurile de mancare specifice insulei s-au raspandit in multe locuri ale lumii insa ele raman in continuare traditionale acestui loc. Mancarea alaturi de bautura, climat si intreaga atmosfera se contopesc oferind o experienta culinara inedita.

Bucataria corfiota este bogata in arome mediteraneene si ingrediente locale precum maslinele, lamaile, rosiile si pestele iar condimente precum oregano, rozmarin, busuioc, menta sunt adesea utilizate. Multe preparate constau in marinarea carnii sau a pestelui in ulei de masline, suc de lamaie si condimente.

Alaturi de alte tipuri de carne, mielul se bucura de o popularitate crescuta pe insula si multe feluri de mancare contin in compozitia lor carne de miel. Insa fiind vorba despre o insula nu putem uita de diferitele tipuri de peste si fructe de mare. Creveti, caracatita, calamar, toate se pot degusta oriunde pe insula.

Branza este si ea folosita des in bucataria corfiota. Probabil este imposibil sa nu fi auzit de branza feta, celebra branza de capra utilizata intotdeauna in salata greceasca dar si in multe feluri pe baza de carne sau pur si simplu alaturi de paine. Alaturi de aceasta la loc de cinste stau maslinele dar si diferite variatiuni de paste sau orez.

Principalul mod de a manca in Grecia consta intr-o selectie de antreuri pentru inceput, numite ‘mezes‘, urmate de un fel principal continand aproape intotdeauna un tip de carne sau de peste. Totul insotit bineinteles de cateva carafe din vinul casei, intotdeauna vin local. Desertului nu i se acorda o atentie prea mare, cele mai raspandite deserturi sunt Baklavaua sau Gadaifi, deserturi dulci, bogate in miere sau sirop. De cele mai multe ori se prefera totusi fructele proaspete, oferite in unele taverne chiar din partea casei, un lichior local sau doar o cafea greceasca.

Cu toate influentele si particularitatile insulei, ne aflam totusi in Grecia, si ca urmare a acestui fapt, musacaua nu are cum sa lipseasca din nici un meniu. Aceasta, pe langa carne, contine nu doar cartofi sau vinete ci si cartofi si vinete dar si multa branza. Rezultatul se coace in cuptor, in vase de lut, iar preparatul final nu este decat pur si simplu delicios. Probabil ca toti am mancat sau chiar am facut musaca acasa, in Romania, insa diferenta exista si este destul de mare.

Alaturi de musaca, de salata greceasca sau tzatziki, clasicele preparate grecesti, merita incercate cat mai multe din felurile specifice acestei insule ionice. Aici putem include Pastitsada, fel de mancare traditional insulei Corfu, pe baza de carne preparata cu sos de rosii, ceapa, piper rosu, scortisoara si usturoi si amestecata cu paste din abundenta, deseori spaghete sau Sofrito, muschi de vita cu smantana si usturoi. Alaturi de acestea nici Guvetsi nu este mai prejos, acesta constand in paste scurte cu pui in sos de rosii si parmezan gatite la cuptor, si nici Kleftiko, miel cu branza feta si rosii, gatit la cuptor, uneori in folie, servit cu cartofi si legume sau Souzoukakia, chiftele de vita in sos tomat.
De asemenea se poate servi peste sau platouri mixte cu peste si tot felul de fructe de mare. Bineinteles ca alaturi de mancarea traditionala si cea internationala este larg raspandita, Corfu fiind o insula turistica. Insa si aceasta poate fi altfel uneori, pentru ca pana la urma modul de preparare, imbinarea condimentelor si a aromelor pot schimba semnificativ un preparat, lucru nu naparat rau in acest caz.

Daca nu doriti sa luati masa la una dintre tavernele aflata la fiecare pas puteti alege intotdeauna un Gyros, cunoscut in intreaga Grecie. „Pita gyros” consta intr-o pita impaturita, umpluta cu carne de porc sau de miel, cartofi prajiti, rosii, ceapa si sos tzatziki, o combinatie de iaurt, castraveti si usturoi.

La capitolul bautura pe langa traditionalul ouzo insula sta foarte bine la capitolul vinuri. Corfu, ca de asemenea toate Insulele Ionice, detine un climat bun, ce favorizeaza culturile de vita de vie, producand astfel o mare varietate de vinuri, albe, rosii sau roze. Nici berea nu lipseste, berea locala Mythos tinand peste tot capul de afis.

Insula Corfu este singurul loc din Europa, impreuna cu Sicilia, unde se pot gasi fructe de Kum Quat, un fel de mandarine in miniatura. Micile fructe au fost aduse in anul 1850 de catre englezi iar astazi sunt folosite prentru a produce cel mai faimos lichior al insulei, numit cum altfel decat lichior de Kum Quat. Il gasiti peste tot, in multe magazine de pe insula, alaturi de ciudatele fructe confiate si reprezinta suveniruri foarte potrivite de adus din Corfu celor dragi de acasa.

Desi per ansamblu Corfu nu a fost o insula chiar pe gustul meu, totusi bucataria sa ramane cu siguranta o bila alba. Atmosfera relaxata din tavernele de pe plaja, ospatarii zambareti gata a sari de dupa tejghea pentru a spune la revedere, mancarea buna, toate s-au adunat pentru a imi mai imbunatati impresia generala asupra acestei insule din Marea Ionica. Pot spune astfel ca unul dintre cele mai minunate moduri te a te calma si de a te relaxa este intr-o taverna la malul marii albastre savurand delicioasele preparate corfiote sau grecesti in general.

Si in final urez tuturor ‘Pofta buna!’ pentru cand vor ajunge pe Corfu si mai adaug niste poze de lasat gura apa.

Articole pe aceeasi tema:

This entry was posted in Culinar and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *