Ce mancam in Viena?

Asa cum am obisnuit pana acum daca vorbesc despre un loc prin care am trecut automat trebuie sa scriu un articol si despre specificul bucatariei sale. Si nu pentru ca ar fi pentru mine un aspect atat de important ci pentru simplul fapt ca face parte din farmecul locului. De fiecare data cand sunt undeva incerc sa testez pe cat posibil preparatele culinare traditionale si nu ceea ce prefer in mod uzual. Uneori raman cu o impresie excelenta alteori mai putin insa macar nu imi pare niciodata rau ca nu am incercat.

Acum a venit si randul Vienei, mai ales ca am scris despre Pietele de Craciun de la Viena, sa va povestesc cate ceva despre cum sta orasul la capitolul „cu ce ne punem burta la cale”. Asa ca hai sa vedem cum sta treaba si ce putem manca la Viena.

Pai in primul rand trebuie sa va spun ca preparatele traditionale vieneze nu sunt cele mai slab calorice, ba chiar dimpotriva, prajelile sunt aici la ele acasa. Insa chiar si daca grija siluetei nu va prea da ghes sa le incercati macar cateva dintre ele ar trebui sa ajunga in farfuria voastra pentru ca merita si sunt convinsa ca nu o sa va para rau ulterior.

Daca ajungeti la Viena in perioada pietelor de Craciun, pietele sunt locuri foarte bune unde puteti manca pe saturate. Numeroase tonete va imbie in aceasta perioada cu schnitzele si carnati de tot soiul, vin fiert sau dulciuri. Puteti manca castane coapte sau deliciosii cartofi pe butoi la orice colt de strada. Veti simti peste tot in jur o aroma delicioasa asa ca va fi greu sa nu poftiti la nimic. Mancarea aici este in general conceputa spre a fi preparata cat mai usor si servita repede doritorilor de la coada insa nu inseamna ca nu este buna. Si da, veti manca in picioare, in fata chioscului, la probabil -20 de grade celsius dar acesta este tot farmecul perioadei. In mod cert nu va exista piata de Craciun in care sa ajungeti si sa nu gasiti ceva de mancare, mai mult sau mai putin atractiv.

Daca ajungeti totusi in Viena intr-o cu totul alta perioada sau pur si simplu mancatul pe strada nu va este pe plac sau suficient aveti multe alte variante.

Este putin probabil sa nu fi auzit despre celebrul schnitzel vienez, apfelstrudel (strudel cu mere) sau carnatii vienezi. Toate sunt renumite si pe toate le puteti manca in Viena, la mama lor cum s-ar spune.

Sa incepem cu schnitzelul vienez care este probabil cel mai cunoscut preparat culinar al acestei zone. Schnitzel puteti manca in foarte multe restaurante, fiind atat de traditional majoritatea il au inclus in meniu. In unele parti este mai bun, in altele mai putin. Totusi cel mai celebru restaurant in care se mananca schnitzel ramane restaurantul Figlmuller. Aici se mananca schnitzel….si cam atat. Nu e chiar asa, mai sunt cateva preparate in meniu insa este destul de saracacios dar asta nu prea conteaza pentru ca toata lumea vine aici sa manance schnitzel. Figlmuller este de fapt nu doar un singur restaurant ci doua, ambele situate in buricul targului, la o aruncatura de bat de Domul Sfantul Stefan, pe doua stradute paralele, unul pe Wollzeile si celalalt pe Backerstrasse. Restaurantul il veti intalni probabil ca recomandare in orice ghid turistic al Vienei si tocmai din acest motiv si datorita notorietatii sale in ciuda faptului ca nu are nimic deosebit ca si aspect este in permanenta extrem de aglomerat. Din aceasta cauza daca doriti sa luati masa aici este musai sa faceti o rezervare si nu, o saptamana inainte s-ar putea sa nu fie suficient. Personal am incercat sa fac o rezervare cu aproape o saptamana inainte de a pleca la Viena si nu am gasit nimic liber in intervalele dorite. Asa ca am mers direct acolo si pana la urma am reusit sa gasim o masa libera la unul dintre cele doua restaurante. Consider ca am avut noroc pentru ca in urma noastra deja se formase o coada destul de mare in asteptarea unei mese. Locul nu este neaparat ideal pentru a pierde ceva vreme si a mai sta la un pahar de vorba, lumea cam vine, mananca si pleaca. Mai multe detalii si despre cum puteti face rezervare puteti gasi pe site-ul restaurantului Figlmuller.

Asa, si acum sa vorbim si despre schnitzel. Nu stiu daca este cel mai bun schnitzel neaparat, mie mi s-a parut pur si simplu un schnitzel si atat. Ce este impresionant la el este dimensiunea, ingust dar intins cat diametrul unei farfurii iar asta il face cu adevarat spectaculos. Schnitzel-ul nu este in nici un caz prea ieftin ci veti plati pentru o portie aproximativ 14 euro. Dar clar, macar o data trebuie incercat. Si de recomandat insotit de salata de cartofi asa cum se precizeaza si in meniu. Ei si daca schnitzelul mi-a placut dar nu m-a dat pe spate, salata asta pot sa spun ca face toti banii. Este musai, musai sa o incercati. Din pacate nu am reusit sa gasesc o reteta sa o reproduc si acasa pentru ca tare buna a mai fost.

Chiar la iesirea dintr-unul din cele 2 restaurante Figmuller veti da nas in nas cu restaurantul Mamaia cu specific…da ati ghicit, romanesc. Nu am avut curiozitatea sa intru pentru ca nu as manca nicaieri in lumea asta mancare cu specific romanesc, pentru ca doar asta fac frecvent acasa.

Din pacate in Viena nu am avut timp sa patrund foare mult din tainele culinare ale orasului asa cum am facut in Istanbul insa o sa revin cu noi informatii la urmatoarea vizita in Viena.

Cu toate acestea o sa va mai fac o sugestie de restaurant, si anume Centimeter. De fapt Centimeter nu este un restaurant ci un lant de restaurante pe care le puteti gasi imprastiate prin oras asa ca nu trebuie decat sa il localizati pe cel mai apropiat. Si acest restaurant se numara printre recomndarile turistice iar daca deobicei nu prea am incredere in acestea Centimeter chiar mi-a placut. Restaurantul pune foarte mult accent pe cantitate si pe mancarea „la metru” acolo unde este posibil. La un pret decent veti primi o portie generoasa de carnati inveliti in bacon cu cartofi prajiti sau 2 metri de carnati cu hrean si mustar. Mancarea nu este doar multa dar si buna asa ca neaparat faceti o vizita pe la Centimenter. Iar daca sunteti mai multi veti putea manca carnea chiar de pe o sabie asezata deasupra unui lighean de cartofi prajiti. Din nou asteptati-va la mancare prajita si gustoasa, insa defel favorabila siluetei. Mai multe despre restaurant si meniu gasiti pe site-ul lor insa din pacate doar in germana. Intreaga masa este stropita aici cu bere din belsug.

Bineinteles ca puteti gasi si alt fel de mancare mai putin traditionala. Se mananca si vita destul de mult si exista si restaurante specializate pe feluri de mancare pe baza de vita. Si multe restaurante gen fast-food va asteapta pentru un sandwich cu schnitzel pe care il puteti consuma pe drumul intre doua obiective.

Carnatii, renumitii carnati vienezi, carnati umpluti cu cascaval, puteti manca oriunde, in multe restaurante, pe strada, la tonete, doar incercati-i si vedeti ce va place cel mai mult.

Nici la capitolul dulciuri situatia nu sta rau deloc pentru ca aveti de unde alege. Cred ca cel mai renumit desert pe care il puteti incerca este cu siguranta strudelul cu mere. Cel mai laudat si apreciat strudel cu mere este se pare cel servit la Palatul Schonbrunn insa pe acesta din pacate nu l-am incercat. Am mancat insa strudel in alta parte si a fost foarte bun, mai exact in cartierul Grinzing, un cartier pitoresc al Vienei aflat destul de departe de centru. Aici am mancat strudel intr-un mic restaurant cochet si familiar servit de o ospatarita in varsta imbracata in costum traditional alaturi de o cana de ciocolata calda cu multa frisca. Desi strudelul cu mere este cel mai cunoscut acum exista diverse variatiuni pe aceasta tema, asa ca alaturi de strudelul cu mere puteti servi fara probleme si strudel cu branza sau strudel cu visine, calde si cu frisca sau inghetata alaturi.

Un alt desert de traditie este Sachertorte (tort Sacher). Si pe acesta il puteti manca in mai multe locuri sau il puteti lua la pachet pentru a il duce acasa ca suvenir insa se zice ca cel mai bun tort Sacher si singurul gatit dupa reteta traditionala este cel de la hotelul cu acelasi nume. Nu stiu daca este chiar asa dar merita incercat macar o data mai ales daca iubiti ciocolata, pentru ca ea este ingredientul de baza al acestui tort. Tot cu ciocolata dar si interior de martipan sunt si bomboanele Mozart. Bomboanele le gasiti peste tot in mai multe variante si in cele mai inedite ambalaje, inclusiv insotite de cani sau cescute bineinteles cu poza lui Mozart sau a reginei Sisi. Sunt bune dar nu extraordinare si scumpe, insa reprezinta un cadou sau suvenir foarte frumos si reprezentativ.

Chiar daca nu este neaparat ceva traditional, daca va place inghetata trebuie neaparat sa mergeti la Zanoni&Zanoni. Gelateria, pentru ca asta este, se afla tot in centru, pe langa Domul Sfantul Stefan. Aici puteti manca o varietate foarte mare de inghetata, foarte buna si frumos servita. Si cum mie imi place inghetata, pe un frig de crapau pietrele, intr-o seara de decembrie, la mai putin de – 20 de grade celsius am intrat la Zanoni&Zanoni si am mancat inghetata. Si nu eram singura. Pe langa inghetata mai puteti merge la Zanoni&Zanoni si pentru alte deserturi sau pentru a bea ceva insa punctul de atractie este clar inghetata.

Cam atat momentan despre deliciile culinare ale Vienei insa sunt convinsa ca mai sunt destule de descoperit. Daca mai stiti si altceva va astept cu ponturi suplimentare pentru ca la Viena voi mai ajunge si eu cu siguranta dar si multi altii asa ca probabil vor fi de ajutor.

Articole pe aceeasi tema:

This entry was posted in Culinar and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *