Dubai (Partea 3) – Downtown Dubai

          Zona Downtown Dubai reprezinta un punct major de atractie al orasului, un complex ce cuprinde alaturi de hoteluri, restaurante, souq-ul Al Bahar si 3 mari obiective ‘cele mai cele’ din lume, Burj Khalifa, Dubai Mall si Dubai Fountains.

Si cum este o zona cu atatea recorduri musai nu trebuie ratata de nici un vizitator al Dubaiului; si in mod cert experienta merita mai ales ca este usor accesibila prin existenta in apropiere a statiei de metrou denumita mai mult decat sugestiv Burj Khalifa/Dubai Mall. De la metrou mai este o distanta de parcurs de aproximativ 10 minute pe jos pentru care este pus la dispozitie si un autobuz ce face legatura intre statie si intrarea in Dubai Mall. In prezent se afla in constructie un pasaj pietonal ce va asigura aceasta legatura.

Prezenta atator atractii face din Dubai Downtown cel mai mare centru de  entertainment din lume. Aici forfota este intensa, este locul favorit de distractie, promenada cu familia, luat masa. Aici se etaleaza cele mai cochete tinute, fie ca este vorba de abaya cu pietre pretioase, sari-uri colorate sau haine ‘de-ale noastre’, cele mai inalte tocuri si cele mai stridente machiaje. Toata lumea iese in oras ‘la mall’. Si la drept vorbind nu ar avea de ce sa nu o faca, atata timp cat gasesc aici cam tot ce poftesc.

Pot sa spun ca viziunea mea de mall mi-a fost data mult peste cap. Dubai Mall este enorm, este un oras in sine, nu prea ai de ce sa il iei pe tot la pas pentru ca dupa nici jumatate vei fi obosit. Exista puncte de informare, harti, indicatoare, toate in ideea de a rataci cat mai putin fara a sti incotro.

Magazinele din Dubai Mall  nu sunt multe ci foarte multe, peste 1200, branduri clasice dar si dintre cele mai exclusiviste, acestea din urma grupate toate intr-o anumita zona. Nici portul traditional arabesc nu este ignorat, existand o zona dedicata magazinelor cu acest profil. Peste 160 de magazine sunt cu profil alimentar, atat fast-fooduri, cafenele, gelaterii cat si restaurante in adevaratul sens al cuvantului, cele de la parter cu terasa catre zona fantanilor insa si cu preturi pe masura pozitiei privilegiate, un fel principal fiind aici in jur de 50 de dirhami, aproape dublu fata de fast-food-urile sau restaurantele express din interior. Este unul dintre putinele locuri unde cei mai multi chiar prefera sa stea pe terase si nu in interioarele racoroase.

Prin Dubai Mall se face si accesul catre platforma de observatie din Burj Khalifa, ‘At the top’, situata la etajul 124, prin zona de receptie situata la parterul mallului. Biletele se pot cumpara chiar de aici, atat pentru accesul pe loc cat si pentru o data ulterioara. Diferenta de pret intre cele doua tipuri de bilete este foarte mare, 400 de dirhami pentru accesul imediat fata de 100 de dirhami pentru accesul ulterior.

O alta varianta mult mai comoda este achizitionarea biletului in avans de pe site-ul oficial evitand astfel o vizita suplimentara la casa de bilete sau biletele inexistente pentru anumite zile sau intervale orare. Si in acest caz pretul este de 100 de dirhami. Pentru rezervarea online exista o casa speciala unde in schimbul hartiei printate cu rezervarea primita pe email se elibereaza biletele propriu zise.

Cel mai bun moment pentru a urca in turn este cu putin timp inaintea apusului pentru a admira astfel privelistea, in toata splendoare ei, in lumini diferite, zi, amurg si cel mai impresionant pe intuneric, cand totul este invaluit de mii de luminite.

Din turn se poate vedea si auzi spectacolul fantanilor de jos, la momentul inceperii lui muzica ambientala fiind inlocuita de fundalul sonor al fantanii.

Turul dureaza in mod normal aproximativ o ora, insa timpul ce poate fi petrecut sus este nelimitat.

Programul de acces este:
Duminica – Miercuri: 10:00 AM – 10:00 PM
Joi – Sambata       : 10:00 AM – miezul noptii
iar ultima intrare se face cu 45 de minute inainte de inchidere. Pentru programul actualizat insa cea mai recomandata este o vizita pe site-ul Burj Khalifa.

Experienta este amplificata de diverse prezentari interactive, printre care ‘Burj Dubai Among the Greats’, ‘Burj your City’, ‘Tallest Among the Tall’, ‘Dubai Then and Now’ – trasand astfel evolutia Dubaiului Modern.

Constructia a fost realizata de Emaar Properties, constructorii multor zgarie-nori din Dubai, intr-un timp scurt de aproximativ 5 ani; Burj Khalifa a fost inaugurat pe 4 ianuarie 2010. 80 de nationalitati diferite, totalizand un numar de aproximativ 12000 de muncitori si contractori au participat la ridicarea turnului gigant.

Burj Khalifa este o poveste in sine,  o contributie la stiinta dezvoltarii la nivel inalt. Nu este doar cea mai inalta cladire din lume ci un simbol al expansiunii dinamice a orasului. Cu peste 800 m inaltime, acest turn ridicat intr-un timp record domina linia orizontului.

Finalizarea proiectului Burj Khalifa, denumit initial Burj Dubai, a coincis cu perioada crizei, guvernul fiind astfel obligat sa apeleze la ajutorul financiar al emiratului Abu Dhabi. Ca urmare a acestui sprijin, la ceremonia de deschidere, turnul a fost redenumit in Burj Khalifa, in semn de onoare a presedintelui UAE, Khalifa bin Zayed Al Nahyan, pentru importantul suport acordat.

Intregul efort si investitia uriasa au meritat cu siguranta, Burj Khalifa fiind  astazi detinatorul a numeroase recorduri mondiale printre care:

– Cea mai inalta cladire existenta (829.84 m)
– Cea mai inalta structura construita vreodata (829.84 m)
– Constructia cu cele mai multe etaje (163)
– Cea mai inalta instalatie de lifturi din lume
– Cele mai rapide lifturi din lume
– Prima cea mai inalta cladire din lume ce include spatii rezidentiale
– Cea mai inalta platforma de observatie exterioara
– Cel mai inalt club de noapte din lume (etajul 144)
– Cel mai inalt restaurant din lume (etajul 122)
– A doua cea mai inalta piscina din lume (etajul 76), dupa cea situata la etajul 118 al hotelului Ritz-Carlton din International Commerce Centre, Hong-Kong

Constructia cuprinde 57 de lifturi, incluzandu-le pe cele 2 destinate platformei de observatie, printre cele mai rapide lifturi din lume (10m/s).

Si daca grandoare Burj Khalifa nu a fost suficienta exteriorul are si el ce oferi. Fantanile din Dubai sunt cu adevarat magice surclasandu-le de departe pe cele din Barcelona (despre ele intr-un articol viitor). Spectacolul este ‘breath-taking’ si din pacate nu prea exista cuvinte pentru descrierea acelor momente. Este locul unde am revenit de 3 ori, in 8 zile, si nu am plecat catre aeroport inainte de a vedea ultimul spectacol din acea zi.

Situate pe Burj Khalifa Lake, un lac artificial de 30 de acri in centrul Downtown Dubai, fantanile au fost proiectate de firma WET Design, aceeasi firma ce a proiectat si fantanile de la Bellagio, Las Vegas.

Fantana arunca in timpul spectacolului jeturi de apa de pana la 150 m inaltime. Cu o lungime de 275 de metri, ea cuprinde 5 cercuri de dimensiuni diferite si doua arce centrale. Cantitatea de apa aruncata de fantana in aer ajunge la aproximativ 83000 de litri de apa si este iluminata cu peste 6600 de lumini si 25 de proiectoare colorate.

Spectacolul este vizibil din orice punct al promenadei si din multe din cladirile invecinate, ajungand se spune a fi vizibil chiar din spatiu. Fundalul este asigurat de muzica clasica si contemporana, atat arabeasca cat si internationala.

Spectacolele au loc de Sambata pana Joi la 01:00 PM si 01:30 PM si intre 06:00 PM si 11:00 PM la fiecare 30 de minute iar vineri la 01:30 PM si 02:00 PM si intre 06:00 PM si 11:00 PM la fiecare 30 de minute. Pentru program se poate consulta pagina dedicata acestui obiectiv de pe site-ul oficial al Dubai Mall.

In continuare iata si unul din spectacolele fantanilor si bineinteles mai multe poze:

[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=frwfgcs9zPs]

Articole pe aceeasi tema:

This entry was posted in Destinatii externe, Emiratele Arabe Unite and tagged , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *