Dubai (Partea 5) – Safari in desert

Ne-am plimbat prin cartiere noi si moderne si malluri luxoase, am privit orasul de la o inaltime ametitoare dar am facut cunostinta si cu traditiile si istoria acestor locuri, insa a venit timpul si pentru o portie serioasa de adrenalina. Si ce ar putea fi mai potrivit in acest sens decat o zbenguiala in masinile 4X4 pe dunele nemarginite de la maginea Dubaiului. Orice vizita aici nu poate fi completa fara o aventura in desert.

Singura modalitate de a merge intr-un Desert Safari este achizitionarea unei astfel de excursii de la una dintre multele agentii aflate in oras sau de la receptiile hotelurilor. Preturile variaza putin, la hotel sunt in general cam cele mai scumpe. La agentia Oasis Palm pe care am ales-o pentru aceasta incursiune in desert am platit 150 dhs/persoana (aproximativ 35 euro). Este bine sa mergeti in 2-3 locuri inainte de cumpara efectiv excursia, cam intotdeauna pretul cerut este mai mic decat cel de catalog.

Plecarile in desert de acest tip se organizeaza de obicei in jumatatea a doua a zilei, cand temperaturile sunt mai scazute iar soarele ofera un frumos spectacol la apus. Se mai pot organiza si dimineata cand este de asemenea mai racoare insa sunt mai rare. Excursia include pick-up si drop-off de la hotel, dune bashing (un fel de off-road pe dunele de nisip), scurte plimbari cu camila, si cina acompaniata de un mic spectacol de dans oriental.

Masinile cele mai frecvent utilizate in acest scop sunt Toyota Land Cruiser, foarte apreciate pentru aderenta oferita pe nisip. In jurul orelor 15:30-16:00 soferii isi incep traseul facand turul hotelurilor in care sunt cazati turistii repartizati in masina lor. Cand incarcarea (cam 6-7 persoane) este completa, masina ruleaza catre iesirea din oras, spre desert, unde urmeaza intalnirea cu celelalte si alcatuirea caravanei.

Pe drumul de aproximativ 1-1.5 h se face un scurt popas pe marginea soselei, intr-o zona cu o mica moschee si cateva dughene pentru a cumpara ceva apa sau racoritoare sau de ce nu un suvenir.

De aici nu mai este mult si se intra efectiv pe nisip unde se formeaza caravanele de masini apartinand fiecarei agentii in parte. Caravanele sunt mari, doar de la agentia de unde am cumparat excursia adunandu-se in total 18 masini. Si asta in conditiile unui sezon nu foarte agreat de turisti.

Aici se dezumfla putin rotile si mai departe incepe adevarata experienta. Este partea cea mai incitanta a excursiei si care merita din plin, numai ea, drumul pana aici.

Soferii sunt adevarati profesionisti, cu o experienta de multi ani in spate. Toti pasagerii sunt obligati sa poarte centurile de siguranta pe parcursul traseului pe dune.

Prima duna, desi nu cea mai mare, creeaza cea mai tare senzatie pentru un neinitiat in asa ceva. Ascultand insa la spusele soferului, nu este bineinteles decat incalzirea. Urmeaza un traseu de aproape o ora de urcari pana in varful dunelor abrupte si coboriri ametitoare pe cealalta parte, mers inclinat pe creasta dunei si nisip aruncat pentru spectacol pana pe plafonul masinii. Impresia generala este doar ca masina  se va rasturna sau se va rostogoli pur si simplu pana la baza dunei. De multe ori , in varful dunei, jumatate de masina ramane suspendata si imediat, pe neasteptate, masina aluneca inclinata, in jos, pana la baza dunei.

Spectacolul si senzatia sunt grozave. Masinile urmeaza un traseu definit si oriunde, in stanga si in dreapta, altele isi efectueaza cascadoriile.

O masa copioasa nu este alegerea cea mai buna inaintea unei astfel de experiente asa ca pentru a preintampina eventuale neplaceri “burta goala” este de preferat.

De-a lungul zbuciumului de pe dune grupurile fac o oprire de vreo 15-20 de minute pentru poze cu soimi, snowboard pe nisip si admirarea peisajului de desert. Iar admirarea peisajului este chiar esentiala, pentru ca nisipul fin are aici o culoare incredibila. Dunele portocalii se unduiesc frumos incotro vezi cu ochii, iar soarele aproape de apus le sporeste coloritul. Bineinteles totul are scop turistic insa nimic nu poate umbri frumusetea locului, poate doar timpul din pacate destul de scurt disponibil aici.

Cand traseul pe dune ajunge la final, masinile traverseaza soseaua, spre o alta parte a desertului destinata oazelor. Aici fiecare firma isi are aranjata propria tabara.

Dupa un mic aperitiv se incing gratarele si incepe pregatirea cinei, acompaniata pe fundal de muzica orientala. Cam tot ce este disponibil in aceste tabere este inclus in pretul excursiei, mai putin plimbarile cu ATV-ul, bauturile alcoolice si pozele respectiv filmarile suvenir de pe parcursul excursiei.

Oaza este organizata cu mese lungi si  joase, covor si perne in loc de scaune, asezate direct pe jos. Dupa cum am spus, nefiind plin sezon turistic nu a fost deloc aglomerat, ba dimpotriva, putin cam prea aerisit. Alaturi de masa si bauturi racoritoare in pretul total sunt incluse si narghileaua, foarte scurte plimbari cu camila, tatuaje cu henna sau poze in costume traditionale.

Cina este insotita de un spectacol cu dervishi si dans din buric. Dansul din buric este destul de lung iar executanta poate fi de oriunde numai de pe plaiuri locale nu. Cand numarul se incheie iar foamea este potolita incepe pregatirea de plecare.

Drumul de intoarcere este destul de lung asa ca debarcarea la hotel se face destul de tarziu, pe intuneric, in jur de ora 22:00. Amintirile ramase insa sunt dintre cele mai frumoase, desertul si apusul de soare aici cu greu se vor sterge din memorie.

Articole pe aceeasi tema:

This entry was posted in Destinatii externe, Emiratele Arabe Unite and tagged , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *