Romania – ce vedem in Cluj-Napoca

Continui astazi serialul despre turul prin Transilvania despre care am inceput sa va povestesc acum ceva vreme. Nu am petrecut in oras decat o jumatate de zi insa am reusit sa vad mai multe din el decat in urma cu ceva ani cand am petrecut aici aproape o saptamana in interes de munca si nu am vazut mai nimic. Nu spun ca jumate de zi ar fi suficienta pentru a vedea tot orasul dar pentru a vedea esenta sa este acceptabil.

Municipiul Cluj-Napoca se afla in partea centrala a Transilvaniei la confluenta a trei forme de relief, Muntii Apuseni, Podisul Somesului si Campia Transilvaniei si este strabatut de catre Somesul Mic. El se intinde pe o suprafata de aproximativ 180 km patrati iar prima sa atestate documentarea dateaza din anul 1275 cu denumirea de villa Kluswar.

In Cluj am ajuns din Turda, dupa vizitarea Salinei Turda si un drum de aproximativ 30 km. Cum nu aveam prea mult timp de petrecut in oras am iesit in primul rand la o plimbare prin centrul orasului.

Centrul este structurat pe trei piete mari ce alcatuiesc un triunghi, Piata Unirii, Piata Avram Iancu si Piata Mihai Viteazu si se remarca prin monumente arhitectonice si istorice din secolele XVII-XX. Pe strazile adiacente acestor piete se afla cladiri in stil renascentist, baroc si gotic dar si cladiri moderne adapostind institutii publice si sedii de banci. Alaturi de acestea nu lipsesc insa nici restaurantele, barurile si cluburile unde distractia se intinde pana tarziu in noapte. In sprijinul acestui lucru vine bineinteles si faptul ca orasul Cluj-Napoca este un centru universitar, plin de tineri ce tin vie atmosfera in orice oras.

Cea mai frumoasa zona este reprezentata practic de un patrat format din doua dintre cele trei piete, Piata Unirii si Piata Avram Iancu fiecare adapostind cate o mare catedrala, Catedrala romano-catolica respectiv catedrala ortodoxa, unite prin Bulevardul Eroilor si Bulevardul 21 Decembrie 1989.

Punctul zero al orasului este reprezentat de Piata Unirii, piata ce in trecut purta numele de Piata Regele Matia a carui statuie dainue astazi piata alaturi de Biserica romano-catolica Sf Mihail. Piata Unirii reprezinta miezul orasului medieval Cluj si este cea mai mare ca dimensiune din vechile piete din centrul si sud-estul Europei.

Prima piata construita in oras este Piata Muzeului, in trecut numita Piata Mica. Piata Unirii este cea de a doua piata a orasului initial find denumita Piata Mare pentru a fi deosebita de Piata Mica. Ulterior ea a fost denumita Piata Principala, mai tarziu Piata Regele Matia si in final, dupa 1918, Piata Unirii, nume pe care si l-a pastrat pana astazi. In mijlocul pietei se afla Biserica Sf Mihail si statuia lui Matia Corvinul insa si pe laturile sale se afla alte cladiri celebre: Palatul Banffy in care se afla Muzeul de Arta, cladirea fostei primarii, cladirea Bancii Nationale dar si Hotelul Continental. In prezent piata este punctul financiar-comercial al orasului in care se afla multe magazine si reprezentante de banci.

Biserica romano-catolica Sf Mihail este un monument reprezentativ al arhitecturii gotice din Transilvania si este un monument emblematic al orasului.

Piata Unirii este animata, pe mijlocul sau se intind bancute si se organizeaza festivaluri ale berii. Din Piata Unirii mergand pe Bulevardul Eroilor se ajunge in cealalta piata importanta a orasului Piata Avram Iancu.

Strada este animata si este un loc frumos de promenada; in ciuda vremii nu prea calde de octombrie inca am mai intalnit ceva terase, probabil ca vara sunt si mai multe.  Oricum in zona este plin de restaurante si berarii in care va puteti petrece timpul.

Piata Avram Iancu este a doua piata a orasului Cluj dupa Piata Unirii si a purtat deasemenea mai multe nume pana la numele sau actual de astazi. Principala cladire din aceasta Piata este Catedrala Ortodoxa din Cluj-Napoca, care din anul 2006 serveste drept catedrală a arhiepiscopului Vadului, Feleacului si Clujului. Catedrala este situata intr-un mic parc iar in fata sa se afla cum este de asteptat si statuia lui Avram Iancu. Vizavi se afla cladirea Teatrului National din Cluj.

Nu departe de aceasta zona se afla Universitatea Babes Bolyai si in plus stradutele din spatele bulevardului principal sunt pline de baruri iar vara toata zona este plina de terase aglomerate pana tarziu in noapte.

Dupa zona centrala, un loc ce nu trebuie ratat la o vizita in Cluj este dealul orasului, Cetatuia, pe colina careia in perioada anilor 1970 a fost construit Hotelul Belvedere. Din vechea cetatuie nu a mai ramas prea mult insa un drum pana sus, pe scari, merita pentru o panorama frumoasa asupra orasului Cluj-Napoca.

In cazul in care mai ramane ceva timp puteti da o fuga pana in Parcul Central, un parc cu o vechime de peste 180 de ani si principalul spatiu verde al zonei centrale a orasului. La o aruncatura de bat de Parcul Central se afla si cladirea futurista a noului stadion Cluj Arena finalizata in Octombrie 2011.

Traseul prin Cluj Napoca

Cam asta am reusit intr-o jumatate de zi in oras si am cam vazut ce vroiam. Clujul este un oras frumos si energic si ma bucur ca am reusit sa il pun pe lista in cadrul turului chiar daca nu i-am alocat prea mult timp. Cu toate astea am avut norocul unor prieteni ce locuiesc aici si care au alocat putin din timpul lor pentru a fi insotitori in plimbare, lucru extrem de important pentru ca intotdeauna totul este mai interesant cand cineva de al locului iti arata si iti mai povesteste una alta.

Articole pe aceeasi tema:

This entry was posted in Romania and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *