Romania – Cetatea Sighisoara, scurta calatorie in trecut

Daca nu ati vizitat pana acum Sighisoara in mod cert ar fi cazul sa o faceti pentru ca probabil este unul din putinele locuri in care veti gasi un amestec unic de modern si medieval intr-o imbinare aproape perfecta si veti avea senzatia ca aici timpul s-a oprit pur si simplu in loc. Nu aveti nevoie de mult timp la dispozitie pentru ca ceea ce detine acest oras si il face atat de special, Cetatea Veche, nu va necesita mai mult de o zi pentru a-i descoperi toate tainele. Eu am alocat Sighisoarei o zi din turul facut prin Transilvania de care v-am scris deja.

Desi initial aveam impresia ca Sighisoara este suficient de departe pentru a nu merita un drum pana acolo pentru un singur week-end m-am convins ca nu este chiar asa si se poate vizita fara probleme in doua zile. Distanta de la Bucuresti pana la Sighisoara este de aproximativ 300 de km (puteti vedea aici exact traseul pe harta) asa ca timpul ramas pentru vizitarea orasului este mai mult decat suficient.

Foarte importanta in cazul Sighisoarei este cazarea care trebuie sa fie neaparat in cetate sau chiar la baza cetatii. Pe langa faptul ca veti fi aproape in permanenta de ceea ce este important aici si veti intra in mod firesc in atmosfera „medievala” a cetatii, majoritatea pensiunilor de aici sunt decorate intr-un anumit fel si incearca sa reproduca cat mai fidel un aer de demult. Probabil pretul lor este putin mai mare decat in afara cetatii, nu as putea spune exact pentru ca nici nu am luat in calcul o alta varianta de cazare decat in cetate insa nu cred ca diferentele sa fie atat de mari incat sa nu merite, mai ales ca variantele pentru care puteti opta sunt destul de generoase. Pesonal am ales Pensiunea Citadela si am fost multumita, dar mai mult despre ea intr-un articol viitor.

In cazul in care ati optat pentru cazarea in interiorul cetatii puteti intra cu masina si veti plati o taxa de parcare de 15 RON/zi. Daca pensiunea aleasa se afla la baza cetatii nu aveti de ce intra cu masina aici ci veti parca in exteriorul ei si automat nu veti mai avea de ce sa platiti aceasta taxa de parcare. De ce spun asta? Pentru ca exista insa posibilitatea ca la intrarea in cetate, in cazul in care nu stiti exact daca locatia se afla in cetate sau in afara ei, si veti intreba pe cel de la parcare acesta sa nu va indice corect ci sa va incaseze oricum taxa. Se pare ca aceste lucruri se cunosc si se semnaleaza frecvent de cei de la biroul turistic sau de proprietarii pensiunilor privind incasarea abuziva a acestei taxe insa practica se continua.

Cetatea Sighisoara este centrul istoric al Sighisoarei si s-a pastrat impecabil pana astazi fiind si in prezent locuita. Cetatea a fost construita in secolul XII de catre colonistii sasi si a purtat initial denumirea latina de Castrum Sex iar din anul 1999 face parte din patrimoniul UNESCO. Cetatea este inconjurata de un zid, construit ceva mai tarziu in secolele XIV – XVII pentru a o proteja impotriva atacurilor turcesti. Initial zidurile aveau 14 turnuri in care functionau bresle mestesugaresti din care in prezent se mai pastreaza doar 9. Alaturi de cele 9 turnuri, fiecare straduta sau cladire a cetatii este un obiectiv in sine. Cladirile mici, divers colorate ofera o imagine deosebita in lumina soarelui si cu greu te poti abtine sa nu le fotografiezi din toate unghiurile urmand a constata, odata ajuns acasa, ca te-ai ales cu zeci de fotografii, aproape la fel.

Inainte de a incepe vizitarea Cetatii dati o fuga la punctul de informare turistica de unde pentru suma modica de 50 de bani puteti achizitiona o harta a cetatii in care veti regasi toate obiectivele de aici.

Principala piata a cetatii este Piata Cetatii in jurul careia se considera ca ar fi fost construite primele case ale localitatii Schespurch, numele sas al Sighisoarei. Aici veti regasi si centrul de informare turistica de care spuneam mai sus. In piata se afla Casa Primarului, cladirea in care locuiau pana la cel de-al doilea Razboi Mondial primarii orasului si care in prezent a fost transformata in biblioteca. Piata Cetatii este unita printr-o straduta ingusta de o alta piata, Piata Muzeului. Aici se afla simbolul Sighisoarei, Turnul cu Ceas, turn ce a fost initial sediul primariei. Nu trebuie omisa sub nici o forma urcarea sus, in acest turn, pentru o panorama superba asupra orasului Sighisoara. Pretul unui bilet de vizitare a turnului este de 10 RON aici fiind inclusa atat urcarea pana sus cat si muzeul adapostit de acesta. Langa acesta se afla Biserica Manastirii, construita in anul 1289 si alcatuita dintr-o biserica in forma de hala si manastirea Ordinului Dominican. Langa aceasta se afla un alt turn, din cele 9, Turnul Fierarilor, construit pentru apararea Bisericii Manastirii. Doi pasi mai departe o alta cladire notabila se ridica, Primaria, construita in stil neorenascentist in anul 1885.

Inconjurand cetatea in partea opusa Turnului cu Ceas veti intalni rand pe rand toate celelalte turnuri. Mai intai veti ajunge la Biserica Romano Catolica, ridicata in anul 1894 pe ruinele bisericii fostei manastiri franciscane, apoi Turnul Cizmarilor, construit initial tot ca turn de aparare iar in prezent redactie de ziar si post local de radio, Turnul Croitorilor ce strajuieste intrarea din spate a Cetatii, Turnul Cojocarilor si Turnul Macelarilor. Ultimele doua turnuri, impreuna cu poarta Torles si casa de la poalele sale formeaza un ansamblu tipic medieval din punctul de vedere al arhitecturii.

Turnul Macelarilor nu este deschis publicului spre vizitare. De aici coborand pe una dintre cele doua parti ale strazii Scarii veti ajunge la cea mai originala constructie a orasului, Scara Acoperita. Aceasta este o constructie din anul 1666, formata din 173 de trepte din lemn, acoperite de sindrila. La capatul superior al acestor scari veti intalni cladirea scolii, numita Scoala din Deal, ce a inlocuit Scoala Veche in anul 1901 dar si Biserica din Deal, cel mai valoros monument istoric al Sighisoarei, construita pe zidurile unei capele, si Cimitirul din Deal, ce adaposteste istoria comunitatii sasesti ce a locuit pe aceste locuri. Tot aici se mai afla Bastionul Castaldo, aflat insa in ruina astazi, si Turnul Franghierilor, singurul turn locuit din cetate. Dupa traditie aici isi au locul paznicul si ingrijitorul cimitirului.

Coborand in jos, inapoi catre Turnul cu Ceas veti mai intalni si Turnul Cositorarilor, un turn cu o arhitectura ceva mai deosebita dar si Turnul Tabacarilor, un turn simplu si modest in comparatie cu celelalte, aflat in Piata Ratustelor.

In unele dintre aceste cladiri se organizeaza astazi diverse expozitii iar casele adapostesc numeroase magazine de suveniruri in specificul cetatii.

Daca dupa ce ati vizitat va mai ramane putin timp la dispozitie puteti face o plimbare si pe strada principala a orasului sau puteti face o vizita Catedralei Ortodoxe din oras, o constructie extrem de frumoasa si impunatoare.

Daca vi se face foame sau sete in cetate exista cateva restaurante, din pacate insa locurile de la terase sunt insuficiente pentru multii vizitatori ai locului chiar si in perioadele de extrasezon cand atmosfera este foarte linistita in Cetate. Daca nici o terasa sau restaurant nu va face totusi cu ochiul puteti parasi cetatea, coborand pe langa Turnul cu Ceas. Imediat veti intalni doua terase mari si incapatoare plus inca una putin mai jos. Aici preturile sunt putin mai mici decat in cetate iar meniurile suficient de variate pentru a gasi ceva pe placul oricui.

Si daca vreti sa va distrati putin si sa intrati complet in spiritul medieval undeva, pe o straduta, in apropiere de Piata Ratustelor, veti gasi un centru unde contra a 10 RON veti putea inchiria si va veti putea poza in costume de print/printesa/baroneasa/cassanova. Daca pozele vor trece sau nu mai departe de calculatoriul propriu este mai putin important insa veti avea parte de o distractie pe cinste si de niste amintiri personale inedite. Nu veti admira doar personajele aterizate parca din alta epoca ce se plimba alene prin cetate ci veti fi unii dintre ei.

Cam atat despre Sighisoara, mai mult va las sa descoperiti si singuri. Va recomand sa faceti o vizita Cetatii, mie personal mi-a placut experienta si ma bucur ca in sfarsit am reusit sa ajung aici pentru ca dorinta deja exista de cativa ani buni. Iar daca timpul va permite dati o fuga si in imprejurimile orasului, macar pana in Biertan despre care am auzit ca este foarte frumos insa in care eu nu am reusit sa ajung, dar doar de aceasta data.

Articole pe aceeasi tema:

This entry was posted in Romania and tagged , , , , , . Bookmark the permalink.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *