Tenerife – pe Teide deasupra norilor

Trebuie sa recunosc ca imi place foarte mult marea si fac tot posibilul sa ajung in apropierea ei ori de cate ori am ocazia. De aceea am ales ca destinatie, in anul 2009, insula Tenerife, pentru a vedea de aceasta data nu marea, ci oceanul Atlantic. Pe langa aceasta insa, si altceva a venit in sprijinul acestei decizii, mai precis, atractia foarte mare de a privi lumea de sus, de la peste 3500 de metri, de pe varful vulcanului Teide.

Insula eternei primaveri nu are de oferit doar o minunata panorama asupra albastrei imensitati a Atlanticului ci invita la a-i descoperi si o alta mare avutie naturala, vulcanul Teide. Emblema a Insulelor Canare, acest vulcan, cu varful sau de 3718 metri, domina practic intregul centru al Tenerifei, El Pico del Teide, cum este numit, putand fi zarit din orice parte a insulei. Numele sau provine de la Echeyde sau Echeide, asa cum era el denumit in limba indigenilor Guanche si care inseamna iad.

Pentru a ajunge la inaltimea de 2356 de metri, locul de pornire al telecabinei exista 3 variante:

1. excursie organizata cumparata de la agentiile din statiune

2. transportul local TITSA, autobuzul 348 din Puerto de la Cruz sau autobuzul 342 din Playa de las Americas. Autobuzele pleaca dimineata la ora 09:15 si ajung atat la punctul turistic Canada Blanca cat si mai departe la statia de Telecabina. Autobuzul de intoarcere pleaca de la Telecabina la ora 15:40 sau de la Canada Blanca la ora 16:00.

3. masina inchiriata. Am lasat aceasta varianta la sfarsit pentru ca vreau sa detaliez putin asupra ei. Varianta unei masini inchiriate este cea mai buna pe care o puteti alege pe insula. Tenerife este un loc superb ce merita vazut de la un capat la altul iar mobilitatea oferita de masina nu se compara cu nimic, veti putea ajunge peste tot fara a mai depinde de transportul public si orele de functionare ale acestuia sau fara a fi conditionati de timpii precisi ai unor excursii organizate. In plus inchirierea unei masini pe insula este un procedeu extrem de usor, se poate face inainte online in cateva minute, nu aveti nevoie decat de un card de credit de pe care nu se va achita decat pretul efectiv al masinii fara nici o alta garantie. De asemenea benzina si motorina au preturi mici asa ca facand un calcul veti constata ca este alegerea perfecta. Pentru inchirierea masinii personal am ales firma Orcar cu care am avut o experienta foarte placuta asa ca puteti arunca cu incredere un ochi pe oferta lor.

Accesul pe ultimele sute de metri ale vulcanului, pana la con, nu se face chiar oricum ci este necesar un permis de acces ce poate fi obtinut gratuit de la Directia Parcului National Teide, situata in capitala insulei Santa Cruz de Tenerife. Exista insa bineinteles si o a doua varianta, mai comoda, de a face o solicitare pe site-ul Parcului National Teide unde veti putea selecta intervalul orar dorit pentru ascensiunea spre varful vulcanului. Intervalele orare sunt: 09:00-11:00, 11:00-13:00, 13:00-15:00, 15:00-17:00 (cu mentiunea ca ultima telecabina coboara la ora 16:00).

Accesul se face cu acest permis insotit de actele de identitate trecute in solicitare. Fiecare membru al grupului trebuie sa aiba asupra lui acest act indiferent daca solicitarea a fost facuta de el sau de o alta persoana din grup. In cazul in care din cauza conditiilor meteorologice telecabina este oprita permisul este valabil in prima zi de functionare a acesteia, in acelasi interval orar.

Drumul de urmat catre Teide este acela catre Arona si mai apoi catre Vilaflor. Vegetatia de palmieri de la inceputul drumului incepe sa dispara treptat, lasand locul mai intai cactusilor uriasi iar apoi terenului arid si diverselor formatiuni pietroase cu forme ciudate. Ce mi-a placut: pe parcursul traseului exista numeroase locuri destinate fotografierii, toate sunt anuntate prin indicatoare cu cativa metri inainte.

Senzatia pe acest drum este inexplicabila, mai intai o ceata densa care totusi nu este ceata ci sunt chiar norii, apoi soare, ca la final si norii si intreaga insula sa ramana din ce in ce mai jos.

Din pacate nu am avut norocul de a urca pe Teide de prima data din cauza vantului foarte puternic ce facea imposibila functionarea telecabinei insa am primit la statia acesteia un numar de telefon pentru a putea suna ulterior inainte de a urca pentru a nu mai face inca o data drumul degeaba. A doua zi la ora 09:00 am primit la acest numar de telefon din fericire raspunsul mult dorit: telecabina functioneaza iar de aceasta data chiar am ajuns sus, sus, sus, pe varful Teide. Am pastrat numerele de telefon primite atunci: 922 010445/922 694 038 insa nu stiu daca mai sunt valabile si in prezent. In cazul in care mai sunt sau daca puteti afla altele mai recente (daca este cazul) este ideal sa dati un telefon inainte de a porni la drum, insa nu mai devreme de ora 09:00 pentru ca atunci incepe programul si va avea cine sa va raspunda.

Telecabina functioneaza in fiecare zi atata timp cat conditiile meteo permit intre orele 09:00 si 16:00. Distanta parcursa de telecabina este de 2482 de metri iar dupa aproximativ 8 minute ajunge la destinatie, la o altitudine de 3555 de metri. De aici panorama este impresionanta iar norii par foarte jos; in departare se intrezareste La Gomera, o alta insula a arhipelagului, cea mai apropiata de insula Tenerife. Se spune ca de pe varful vulcanului, in zilele cele mai senine se poate observa chiar intregul Arhipelag al Canarelor.

Indiferent cat de cald este jos pentru sus sunt recomandabile ceva hainute mai groase si chiar ceva de pus pe cap pentru ca poate fi rece iar vantul bate destul de puternic.

Vulcanul Teide este cu siguranta un obiectiv demn de pus pe lista la o vizita in Tenerife. Aici natura isi dezvaluie din plin adevarata sa maretie. Veti avea astfel ocazia ca intr-o singura vacanta, sa faceti plaja sub un soare arzator iar in urmatoarea zi sa priviti lumea de sus, de pe cel mai inalt varf al Spaniei.

Articole pe aceeasi tema:

This entry was posted in Destinatii externe, Spania and tagged , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *