Romania – Salina Turda

Cred ca Salina Turda este la ora actuala cel mai promovat obiectiv turistic din tara noastra. Este aproape imposibil sa nu fi observat macar un panou publicitar, un articol pe vreun blog sau o reclama undeva pe net invitand pe toata lumea sa faca o vizita acestei saline. Dat fiind acest fapt era cam imposibil ca in timpul turului pe meleagurile Transilvaniei sa nu includ cumva si acest obiectiv mai ales ca de ceva vreme se acumulase o curiozitate din ce in ce mai mare in ceea ce il privea. De placut mi-a placut insa pot sa zic ca asteptarile au fost putin cam prea mari si cu toate elementele sale inedite care cu siguranta merita aprecieri, salina nu a reusit sa ma impresioneze asa cum credeam ca o va face inainte de a ajunge aici.

Salina Turda se găsește în zona Durgau-Valea Sarata din orasul Turda. Despre traseul pana in Turda nu are rost sa spun prea multe decat ca am ajuns aici cu trecere (si innoptare) prin Sighisoara si ca puteti citi mai multe aici, unde am detaliat pe larg tot traseul parcurs prin Transilvania. As vrea sa fac totusi o paranteza aici si sa precizez ca la cat de „ultracunoscut” se doreste a fi obiectivul, prezenta indicatoarelor dezamageste; nu sunt nici pe departe suficiente, cel putin in prima parte a drumului dupa intrarea in oras, aparand abia dupa ceva vreme si ajungand chiar sa te intrebi daca esti pe drumul pe care ar trebui.

Intrarea in salina se poate face pe doua parti: intrarea veche (dinspre Strada Salinelor) din cartierul Turda Noua, prin care se facea accesul pana in anul 2010 sau intrarea noua din centrul turistic Salina-Durgau extrem de impunatoare si moderna, cu un aspect usor SF la prima vedere.

Aici langa intrarea noua, la dispozitia vizitatorilor exista si o parcare foarte mare in care poate incapea un numar generos de masini si cateva tarabe cu suveniruri, diverse pietre sau mici blocuri de sare dar si ceva dulciuri sau preparate rapide pentru cei infometati dupa vizitarea salinei.

Salina detine si un site web destul de complet unde puteti gasi destul de multe informatii despre locatie, program, tarife si ce v-ar mai putea interesa.

Intrarea catre toate minele salinei se face prin galeria de acces Franz Josef, extrem de lunga, ce face legatura intre cele doua intrari. Salina este recent amenajata (mai exact in anul 2010) iar rezultatul este intr-adevar impresionant, decorul de lumini, alaturi de inaltimea spectaculoasa a salinei oferind un aspect inedit. In afara galeriei de acces nici minele centrale nu au o  latime sau lungime prea mare.

Din galeria principala se poate cobori in primul rand in Mina Rudolf si de aici mai jos in Mina Terezia, acestea doua fiind principalul punct de atractie al salinei. In Mina Rudolf exista posibilitati multiple de petrecere a timpului liber: piste de minigolf, mese de biliard, mese de ping-pong, bowling, teren de fotbal dar si un loc de joaca pentru copii. In plus exista si un amfiteatru cu 200 de locuri unde se desfasoara uneori concerte. Dar de departe cel mai interesant punct al Minei Rudolf este roata uriasa, cu 6 gondole, din care se poate admira o panorama a salinei.

Coborarea in Mina Rudolf se poate face atat pe scari cat si cu un lift panoramic. Din pacate fiind vorba de un singur lift, cozile formate aici nu sunt deloc neglijabile, probabil macar un al doilea lift si-ar dovedi din plin utilitatea. Din Mina Rudolf se poate admira privelistea asupra Minei Terezia, situata la un nivel inferior. In aceasta se poate cobori din Mina Rudolf tot cu ajutorul unui singur lift insa de aceasta data nu tot panoramic (si mai putin aglomerat) sau bineinteles pe scari.

Mina Terezia se distinge prin lacul ce s-a format aici datorita infiltrarii apei din precipitatiile de la suprafata. Aici totul este construit din lemn si ornat cu numeroase elemente luminoase. Strabatand un ponton se ajunge pe insula construita in mijlocul lacului, cu cele mai impresionante constructii luminoase din intreaga salina. De aici se pot inchiria barci pentru o plimbare pe lacul subteran.

Pe langa cele doua mine de care am vorbit mai sus, la nivelul galeriei principale se mai pot vizita doua sali, mult mai putin spectaculoase, Sala Crivacului, adapostind un utilaj de extractie a sarii in stare de functionare si Mina Josif sau Sala Ecourilor.

Ce nu mi-a placut si mi s-a parut destul de ciudat este faptul ca desi este interzisa intrarea cu orice aliment in interior, in salina nu exista nici un loc de unde sa se poata cumpara ceva. Pentru o vizita scurta nu este un lucru important insa tinand cont ca interiorul este amenajat spre a petrece cat mai mult timp aici este imposibil sa nu apara necesitatea de a consuma ceva. Bineinteles vorbesc de cazul in care chiar se respecta acest regulament pentru ca am observat ca destui nu o fac.

In concluzie vreau sa spun ca acest aspect nu este un impediment iar salina merita vizitata macar o data. Pe mine m-a manat extrem de mult curiozitatea de a ajunge la salina, mi-a placut, imaginea la prima vedere este impresionanta insa nu pot spune ca imi doresc sa mai ajung neaparat pe aici. Daca as locui mai aproape sau daca voi avea drum prin zona Turda poate, insa altfel o vizita mi-a fost suficienta pentru a vedea si a aprecia obiectivul.

Articole pe aceeasi tema:

This entry was posted in Romania and tagged , , , , , , . Bookmark the permalink.

2 Responses to Romania – Salina Turda

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *