Stadionul Santiago Bernabeu din Madrid – casa campionilor

Am incercat intotdeauna introducerea in diversele calatorii nu doar a obiectivelor culturale sau naturale ale unui oras ci si a celor cu o alta tematica precum cea sportiva, in acest caz.  Asa se face ca in anul 2010, cu ocazia vizitarii Madridului, am pus pe lista de „to do” si stadionul echipei fanion a orasului, Santiago Bernabeu. El reprezinta mai mult decat un simplu stadion, reprezinta un adevarat simbol al acestui oras, cu o lunga istorie in acest sport, astfel ca o vizita aici va fi cu siguranta interesanta pentru oricine, fie el iubitor al fotbalului sau nu.

Santiago Bernabeu este stadionul care gazduieste jocurile de acasa ale echipei de fotbal Real Madrid, cel mai titrat club de fotbal din lume. Insa stadionul in sine este si o parte a istoriei fotbalistice europene fiind gazda a numeroase evenimente importante (cel mai recent eveniment a fost organizarea finalei UEFA Champions League in 2010).

Scurt istoric Santiago Bernabeu – Madrid

Vechiul stadion a fost construit in 1924 in aceeasi locatie cu actualul stadion. Real Madrid a jucat pe acest stadion, cu o capacitate de 15.000 de spectatori timp de 23 de ani.

In 1947 a fost finalizata constructia actualului stadion, iar capacitatea a crescut la 125.000 de locuri. In acel moment stadionul se numea New Chamartín.

Numele a fost schimbat un an mai tarziu, in 1948, in Santiago Bernabeu, in onoarea presedintelui clubului. Stadionul a mai suferit 2 modernizari: in 1982 (cu ocazia Cupei Mondiale) si in 1990. In anul 1997 stadionul Santiago Bernabeu a aniversat 50 de ani de existenta.

In prezent, stadionul Santiago Bernabeu face parte din categoria stadioanelor Elite (conform standardelor UEFA) si are o capacitate de 85.454 de locuri.

Locatie Santiago Bernabeu – Madrid

Stadionul este construit pe Paseo de la Castellana, in districtul Chamartín si este deservit de statia de metrou Santiago Bernabeu si de autobuzele 14, 27, 40, 43, 120, 147 si 150. De asemenea autobuzul turistic din Madrid (Ruta 2 – Madridul Modern) trece prin apropierea stadionului.

Turul stadionului Santiago Bernabeu – Madrid

Stadionul este deschis pentru vizitare tot timpul anului mai putin datele de 25 Decembrie si 1 Ianuarie. Orarul de vizitare poate fi consultat pe pagina oficiala a stadionului Santiago Bernabeu.

Astfel, am ajuns la stadion cu metroul, cea mai simpla modalitate de transport, dimineata devreme, pentru a evita aglomeratia (stadionul este unul dintre obiectivele turistice importante in Madrid, iar la orele pranzului parcarea din apropiere este plina de autocare care aduc turistii in vizita la unul dintre stadionele cele mai impozante din Spania). In momentul in care parasiti statia de metrou veti fi intampinati de stadion in toata splendoarea lui.

Pentru un iubitor al fotbalului imaginea din exteriorul stadionului este fascinanta. Biletele pentru tur costa 16€ pentru adulti si 11€ pentru copii. Pentru accesul in stadion este nevoie si de un control amanuntit al bagajelor (in genul celui de la aeroport).

Primul stop este vederea panoramica asupra stadionului, punct in care se ajunge cu unul dintre cele 8 lifturi panoramice.

Apoi urmeaza camera trofeelor unde puteti vedea trofee castigate de toate sectiile sportive ale clubului, trofee regionale vechi din istoria clubului de fotbal Real Madrid, dar si trofeele recente si, cireasa de pe tort, cele 9 trofee UEFA Champions League.

Traseul va conduce apoi la nivelul gazonului. Aici veti simti ca intrati in pielea fotbalistilor deoarece puteti admira privelistea oferita de banca de rezerve sau de la tunelul de intrare al fotbalistilor.

In continuare veti trece pe langa vestiarele echipei oaspete (cele ale echipei gazda, Real Madrid, nu sunt disponibile pentru a respecta intimitatea echipei) si veti face o oprire in sala de conferinte a stadionului. Aici veti putea face poze si va veti simti poate asa cum se simte si Jose Mourinho dupa meciuri.

Turul se sfarseste in magazinul clubului Real Madrid, la nivelul inferior. Aici pot fi achizitionate pozele facute in timpul turului (fotografii digitale cu imaginea jucatorilor echipei sau cu copia trofeului UEFA Champios League), dupa ce le vizionati si vedeti daca va plac. Magazinul de la nivelul inferior comercializeaza tot felul de articole cu sigla clubului: de la articole pentru copii si produse electronice pana la produse pentru suporteri (steaguri, esarfe, fanioane, tricouri). Ca iubitor al acestui sport este probabil foarte greu sa iesi de acolo fara sa cumperi ceva :).

Magazinul de la nivelul superior este adjudecat de reprezentanta Adidas (sponsorul tehnic al echipei Real Madrid) unde sunt comercializate produsele oficiale cu sigla Real Madrid.

Pentru pasionatii sportului, o excursie la Madrid va include obligatoriu si turul stadionului Santiago Bernabeu. Dar, ca sa nu suparam celalalt mare oras al Spaniei in materie de fotbal, Barcelona, vor urma bineinteles si review-urile stadioanelor Nou Camp (stadionul echipei FC Barcelona) si Estadi Olímpic Lluís Companys (stadionul olimpic din Barcelona, care a gazduit Jocurile Olimpice din 1992 si, pana de curand, echipa de fotbal Espanyol Barcelona).

In continuare o galerie foto mai detaliata de la stadionul Santiago Bernabeu:

Articole pe aceeasi tema:

This entry was posted in Stadioane and tagged , , , , . Bookmark the permalink.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *